S-Pankin Rahastopörssi: Rahastosijoittajat eivät säikkyneet alkuvuonna

Ukrainan sota ja vuoden alun markkinaturbulenssi eivät ole vieneet suomalaisten säästämis- ja sijoittamishaluja. Yhdistelmärahastoihin tuli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 20 000 osuudenomistajaa lisää. Tahti on hiipunut viime vuoden huipuista, mutta toisaalta epävarmuus muistuttaa siitä, miksi säästäminen on niin tärkeää.

Osakemarkkinoiden hurja nousu koronaepidemian jälkeen on hemmotellut sijoittajia ja houkutellut uusia ihmisiä aloittamaan sijoittamisen. Tänä vuonna tahti on hieman maltillistunut, mutta kehitys on yhä positiivista. Näin tiivistää vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden tapahtumat S-Pankin päästrategi Lippo Suominen. S-Pankin neljä kertaa vuodessa julkaistavan Rahastopörssi-selvityksen (PDF) perusteella yhdistelmärahastoihin tuli viime vuonna uusia merkitsijöitä ennätystahtiin, kun osuudenomistajien määrä kasvoi lähes 140 000:lla.

”Tämän vuoden alussa sijoitusmarkkinoiden suunta on kääntynyt lievän alavireiseksi inflaatio-, rahapolitiikka- ja sotahuolien vetämänä. Samalla myös sijoittajavirta yhdistelmärahastoihin on hidastunut, mutta ei kuitenkaan katkennut, sillä uusia osuudenomistajia tuli reilut 19 000 ensimmäisellä vuosineljänneksellä”, Suominen kertoo. 

Edellisiin markkinasäikähdyksiin verrattuna sijoittajat pitivät tällä kertaa päät kylminä. Vuonna 2020 koronan painaessa osakkeet laskuun, myös suomalaiset sijoittajat säikähtivät.

”Maaliskuussa 2020 yhdistelmärahastot menettivät nettona lähes 15 000 sijoittajaa. Tämän vuoden alussa sijoittajien määrä on kuitenkin kasvanut. Vaikka kiireisimmät vetävät rahojaan pois aina kriiseissä, yhdistelmärahastoihin tuli sekä helmi- että maaliskuussa sotauutisten keskellä tuhansia uusia sijoittajia lisää. Toivottavasti tämä on merkki siitä, että on opittu, että sijoittamiseen kuuluu ajoittainen heilunta, eikä pitkäaikaisen sijoittajan kannata säikähtää sitä”, Suominen pohdiskelee.

Osake- että korkosijoitukset laskussa

S-Pankin Rahastopörssin perusteella alkuvuosi on ollut haastava yhdistelmärahastojen tuotoille, kun sekä osake- että korkomarkkinat ovat laskeneet. Inflaation kiihtyminen on nostanut korkoja ja siten painanut korkorahastojen arvoja. Korkojen nousu on huono uutinen myös osakkeille, sillä osakkeidenkin hinnat ovat laskeneet. Lasku on kuitenkin ollut maltillista. Yhdistelmärahastot ovat keskimäärin menettäneet arvostaan vajaat viisi prosenttia. Vuositasolla ne ovat kuitenkin yhä plussalla.

”Markkinoiden sisällä on ollut suuria tuottoeroja. Venäjän osakkeiden täysromahdus oli omaa luokkaansa. Suomalaisittain tunnelma on ollut synkkä, sillä Helsingin pörssi on ollut teollisuusmaista yksi heikoimpia valuttuaan yli kymmenen prosenttia pakkaselle. Samaan aikaan sijoittaja on USA:n osakkeissa jäänyt vain kolmisen prosenttia tappiolle ja Latinalaisessa Amerikassa puolestaan tienannut yli 30 prosenttia. Hyvin hajautettu salkku on siten suojannut sijoittajaa pahimmilta takaiskuilta”, päästrategi Lippo Suominen kertoo.

Suominen nostaa esiin, että vaikka korkorahastot ovat olleet laskussa, niiden väliset erot ovat suuria. Lyhyen koron rahastot ovat selvinneet minimaalisella laskulla, kun taas pitkän koron rahastoissa on ollut poikkeuksellisen heikko jakso.

”Valtinlainoissa nähdään harvoin viiden prosentin alamäkiä, mutta nyt korkojen ripeä nousu on aiheuttanut selvän arvonalennuksen. Toisaalta korkojen noustua alkavat korkosijoitukset ennen pitkää näyttää aiempaa paremmilta sijoituskohteilta. Korot eivät enää pääosin ole nollan alapuolella, vaan maltillisenkin riskin korkorahastojen juokseva tuotto on nousemassa prosentin yläpuolelle. Tämä tukee myös matalan riskin yhdistelmärahastoja, joissa korkosijoitukset alkavat jälleen tuoda myös tuottoja.”

Pitkäaikainen kuukausisäästäminen toimii hyvin

S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen mukaan korona-ajan jälkeinen talouden kovin kasvu on jäämässä taakse ja epävarmuus on kasvanut. Suominen muistuttaa, että vaikka aika on sijoittajalle lyhyellä aikavälillä hankalaa, tarjoaa sijoittaminen pidemmän päälle mahdollisuuksia.

”Epävarmuus on myös hyvä muistutus säästämisen tärkeydestä heikompien aikojen varalta. On ollut ilo huomata, että sijoittaminen on pitänyt suosionsa vuoden alussa. Tässäkin tilanteessa pitkäaikainen kuukausisäästäminen on ollut avain parhaaseen lopputulokseen. Myös suomalaiset näyttävät oppineen tämän.”

Lähteet: S-Pankki & STT


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Miksi valita Rahalaitos?

Rahalaitos on yksi Suomen suosituimmista lainojen kilpailutuspalveluista, joka auttaa sinua löytämään parhaan lainatarjouksen nopeasti ja helposti. Rahalaitoksen kautta voit kilpailuttaa lainasi useilla eri rahoitusyhtiöillä samanaikaisesti, ja saat tarjoukset nopeasti. Rahalaitoksen palvelu on täysin ilmainen, ja sen käyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen

Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Tulevaisuuden valokuitu laajakaista

Valokuitu laajakaista on tulevaisuuden yhteydenpidon keino, joka mahdollistaa nopean ja luotettavan internet-yhteyden kotona, toimistossa tai matkoilla. Valokuidun avulla voit nauttia sujuvasta suoratoistosta, nopeasta tiedostojen lataamisesta ja videopuheluista ilman keskeytyksiä tai viivettä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *