Danske Bank: Sijoituskatsaus – Helsingin tuloskausi oli hyinen pettymys

Helsingin pörssin tuottokehitys on tänä vuonna jäänyt paljon jälkeen Euroopasta ja Yhdysvalloista. Salkunhoitaja kuvailee mennyttä Helsingin pörssin tuloskautta poikkeuksellisen huonoksi suhteessa odotuksiin.

Helsingin pörssin tuloskausi petti kesällä odotukset pahasti.

”Tämä oli poikkeuksellisen huono tuloskausi suhteessa odotuksiin. Isoista yhtiöistä Wärtsilä ja Sampo ovat ainoat, joiden toisen vuosineljänneksen tulos oli odotettua parempi. Hidastuva talous näyttää toden teolla iskevän suomalaisten pörssiyritysten tuloksiin ja tilauskirjoihin”, sanoo Danske Bankin Suomi-rahaston salkunhoitaja Ville Kivipelto.

Touko-heinäkuussa Helsingin pörssissä Danske Bankin suomalaisten sijoittaja-asiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet olivat Neste, Nokia ja Fortum. Eniten kevennettiin omistuksia Uponorissa, Wärtsilässä ja Konecranesissa. Osakkeista Uponorista on tehty ostotarjous.

Analyytikkojen konsensusennuste Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden tuloksista on laskenut tänä vuonna 7,1 prosenttia. Myös ensi vuoden ennuste on laskenut 4,7 prosenttia.  

”Kohtalaisen iso siivu näistä pettymyksistä on sellaisia, että niiden nähdään kantavan ensi vuoteen”, Ville Kivipelto sanoo.

Helsingin pörssin alisuoriutuminen korostaa hajauttamisen tärkeyttä

Tänä vuonna Helsingin pörssin tuotto on ollut -6,3 prosenttia. Euroopan osakemarkkinoilla tuotto on ollut +11 prosenttia ja Yhdysvalloissa +18 prosenttia. Euroopassa ja Yhdysvalloissa toisen vuosineljänneksen tulokset ovat yllättäneet positiivisesti.

”Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuluttajatuotteita myyvät yhtiöt ovat porskuttaneet hyvän työllisyyden ansiosta. Yleisesti markkinakohtaiset erot kyllä alleviivaavat sitä, miten tärkeää hajauttaminen on. Moni yksityissijoittaja sijoittaa vain tuttuun Helsingin pörssiin, kun sijoituksia kannattaisi jakaa eri markkinoille”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Yhdysvalloissa Danske Bankin suomalaiset sijoittaja-asiakkaat nettomyivät eniten Alphabetin, Teslan ja Applen osakkeita. Netto-ostetuimmat olivat GAN, Spotify ja Microsoft.

”IT-sektori on ollut globaalistikin eniten arvoaan nostanut toimiala. Tekoälyn kehittyminen on innostanut sijoittajia ostamaan IT-yhtiöitä alkuvuoden aikana. Tosin kesän aikana IT-sektori ei ole enää noussut niin voimakkaasti”, sanoo Kaisa Kivipelto.

Tänä vuonna osakemarkkinoilta on saanut korkosijoituksia parempaa tuottoa. Tällä hetkellä iso kysymysmerkki liittyy siihen, miten maailmantalous loppuvuonna kehittyy. 

”Vaikka markkinoilla yleisesti odotetaan pehmeää laskua, ja monet ekonomistit ovat poistaneet taantuman ennusteistaan, eivät riskit heikomman talouskehityksen osalta ole poistuneet. Riskin toteutuessa pörsseissä voidaan muillakin markkinoilla nähdä käänne huonompaan”, sanoo Kaisa Kivipelto. 

TOUKO-HEINÄKUUN SIJOITUSKATSAUS

Netto-ostetuimmat rahastot ja ETF:t*
Danske Invest Teknologia Indeksi
Danske Invest Korko
Danske Invest Eurooppa Osake
Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF
Danske Invest Allocation Basic 80
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (DE)
Danske Invest USA Indeksi
Danske Invest Japani Osake
Danske Invest Tavoite 2040
Danske Invest India K
SUOMI**
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Neste OyjUponor Oyj A
Nokia Oyj (FI)Wärtsilä Oyj
Fortum OyjKonecranes Oyj
Sampo Oyj ASSAB AB B (FI)
Valmet OyjMetso Corporation
Nordea Bank Abp (FI) EURMetsä Board Oyj B
Kesko Oyj BQt Group Oyj
Nokian Renkaat OyjCaverion Oyj
Orion Oyj BFinnair Oyj
Telia Company AB(FI)Cargotec Oyj B
YHDYSVALLAT**
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
GAN LimitedAlphabet Inc.
Spotify TechnologyTesla Inc.
Microsoft Corp.Apple Inc.
Advanced Micro Devices Inc.Palo Alto Networks Inc.
NIO Inc. ADR ASoFi Technologies Inc.
Plug Power Inc.Coinbase Global Inc.
Fortinet IncXPeng Inc ADR
The Trade Desk, inc.Zim Integrated Shipping Services (US)
TripAdvisor Inc.Carnival Corp.
Intel Corp.Coca Cola Co.
RUOTSI**
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Intrum ABES Energy Save Holding AB B
Viaplay Group AB BOX2 AB (publ)
Embracer Group AB BDometic Group AB
SKF AB BEvolution AB
NIBE Industrier AB BHennes & Mauritz AB B
Cloetta AB BInvestor AB A
Ambea ABSAAB AB B
Ericsson, Telefon AB LM BBioArctic AB (publ) B
SkiStar AB BLundin Gold Inc. (SE)
Securitas AB BTrelleborg AB B
SAKSA**
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
Aroundtown SAContinental AG
RheinmetallVolkswagen AG
Mercedes-Benz Group AGPorsche Automobil Holding
Allianz SEThyssenKrupp AG
Siemens Energy AGGrand City Properties S,A,
Bayer AGBMW Bayerische Motoren-Werke AG
BASF SEDeutsche Bank AG
Vonovia SEK+S Aktiengesellschaft
Varta AGInfineon Technologies AG
Uniper SEBioNTech SE

* Netto-ostetuimmat osuuslajit, asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, ei sisällä kuukausittaisia rahastosäästösopimuksia, toimeksiantojen kpl-määrät

**Asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, euromääräinen järjestys

Lähde: Danske Bank


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Mikael Granlund – Menestyvä jääkiekkoilija kansainvälisellä tasolla

Mikael Granlund on menestyvä suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti uransa Suomen Liigassa ja nousi nopeasti nuorten maajoukkueisiin. Granlundin taidot ja älykäs peli-ilme huomattiin myös NHL:ssä, jossa hän edusti Minnesota Wildia ja Nashville Predatorsia. Hänet tunnetaan erityisesti upeasta ”Mikaelin maalista” vuoden 2011 MM-kisoissa. Granlundin lahjakkuus, luovuus ja peliäly tekevät hänestä arvokkaan pelaajan niin seuralle kuin maajoukkueellekin. Mikael Granlund ero aihe on noussut monen ihmisen mieleen.

Tehokkuutta edullisesti: Tutustu Samsung Galaxy A13 -puhelimeen

Koe sulava halpa suorituskyky ja loistava käyttökokemus Samsung Galaxy A13 -puhelimella, joka yhdistää edullisuuden ja laadun täydellisesti. Nauti upeasta 6,5 tuuman näytöstä, joka tarjoaa kirkkaat värit ja tarkan kuvanlaadun. Tehokas neliytiminen suoritin mahdollistaa sulavan sovellusten käytön ja multitaskauksen. Sisäinen tallennustila ja laajennettava muistikorttipaikka takaavat riittävästi tilaa suosikkisisältöjesi säilyttämiseen. Tartu tilaisuuteen ja hanki tämä huikea halpa puhelin, joka ei huuda hintalappuaan!

Oletko koskaan testannut nettisi nopeutta?

Internet nopeustesti on kätevä työkalu, jonka avulla voit mitata internet-yhteytesi nopeuden. Se mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden, antaen selkeän kuvan siitä, miten nopeasti voit ladata ja lähettää tietoja verkossa. Nopeustesti auttaa sinua varmistamaan, että internetyhteytesi toimii odotetusti ja tarvittaessa tunnistamaan mahdolliset ongelmat. Lisäksi se auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen liittymän tarpeisiisi, jotta voit nauttia saumattomasta ja nopeasta netinkäytöstä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *