OP: Suomessa jo yli miljoona osakkeenomistajaa – sijoittajissa nähtävissä hurja muutos vain viidessä vuodessa

OP:n tilastojen mukaan osakesijoittajien mediaani-ikä on viimeisen viiden vuoden aikana laskenut jopa kymmenellä vuodella. Suomalaiset myös sijoittavat entistä rohkeammin osakkeisiin, ja salkkuihin haetaan yhä useammin poimintoja ulkomaalaisista yhtiöistä.

Euroclear Finlandin mukaan Suomessa ylitettiin viime viikolla miljoonan osakkeenomistajan raja. Jo useita vuosia jatkunut sijoittamisen suosion kasvu on saanut yhä nuoremmat innostumaan osakkeista. OP:n osakedatan mukaan sijoittajien mediaani-ikä oli viime vuonna 42 vuotta, kun taas vuonna 2016 se oli 52 vuotta. Eli vain viidessä vuodessa sijoittajien mediaani-ikä on laskenut kymmenellä vuodella.

Samassa ajassa on tapahtunut myös merkittävä muutos naisten kiinnostuksessa sijoittamiseen: aktiivisesti sijoittavien naisten määrä on yli kaksinkertaistunut ja 18–29-vuotiaissa kasvu on lähes nelinkertaista. Samalla sijoittavien naisten mediaani-ikä on laskenut kymmenellä vuodella ollen nyt 46 vuotta. Naiset ovat olleet sijoittajina myös miehiä hieman menestyneempiä, sillä heidän salkkunsa ovat tuottaneet muutamia prosenttiyksikköjä korkeampia tuottoja.

– Mielikuva sijoittamisen vaikeudesta ja siitä, että se on mahdollista vain joillekin ihmisryhmille alkaa hiljalleen murtumaan. On hienoa nähdä, että yhä nuoremmat kiinnostuvat säästämisestä, sijoittamisesta ja oman tulevaisuuden taloudellisesta turvaamisesta, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Osakesäästämisen kynnys madaltunut – tuttujen kotimaisten yritysten osakkeet yhä suosittuja

OP:n asiakkaiden osakesijoittamisen volyymi on kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana. Lisäksi arvo-osuustilien, eli tilien, jotka on tarkoitettu sähköisten arvopapereiden hallinnointia varten, määrä on yli kaksinkertaistunut samassa ajassa. Viime vuonna arvo-osuustilejä avattiin nelinkertainen määrä vuoteen 2016 verrattuna.

Samalla ulkomaalaisten osakkeiden sekä ETF-tuotteiden, eli rahastojen, joilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin, suosio on kasvanut merkittävästi. ETF-tuotteiden osuus sijoitussalkuissa on seitsenkertaistunut viidessä vuodessa.

Lisäksi nykyään ensimmäisenä sijoituksena ostetaan viisi kertaa todennäköisemmin ETF-tuote ja kaksi kertaa todennäköisemmin ulkomaalainen osake kuin vuonna 2016. Viidessä vuodessa ulkomaalaisilla osakkeilla käydyn kaupankäynnin määrä on myös kuusinkertaistunut.

Silti suomalaiset luottavat salkuissaan yhä tuttujen kotimaisten yritysten osakkeisiin. Viime vuonna suosituimpia osakkeita olivat Nokia, Nordea, Fortum, Sampo ja Outokumpu. Vastaavasti vuonna 2016 suosituimpia osakkeita olivat Nokian, Nordean, Fortumin ja Outokummun lisäksi Neste.

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja noin 13 000 työntekijää. Tarjoamme kattavan pankki- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden henkilö- ja yritysasiakkaille. OP Ryhmän muodostavat osuuspankit sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Yhdessä omistaja-asiakkaidemme kanssa olemme rakentaneet suomalaista yhteiskuntaa ja kestävää tulevaisuutta jo 120 vuoden ajan. www.op.fi


Muuta mielenkiintoista luettavaa

E-kirjat – kätevä tapa kuljettaa lukemista mukana

E-kirjat ovat digitaalisessa muodossa olevia kirjoja, jotka voi ladata älypuhelimeen, tabletille tai lukulaitteeseen. E-kirja tarjoaa kätevän tavan kuljettaa lukemista mukana minne tahansa, sillä yhteen laitteeseen voi ladata useita kirjoja. E-kirjojen suosio on kasvanut viime vuosina, sillä ne ovat usein painettuja kirjoja edullisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Äänikirja – uusi tapa nauttia kirjallisuudesta

Äänikirja on loistava vaihtoehto perinteiselle kirjalle, sillä sen avulla voit nauttia kirjallisuudesta missä tahansa ja milloin tahansa. Voit kuunnella kirjan ammattilaisen lukemana esimerkiksi kävellessäsi, pyöräilessäsi tai matkustaessasi. Äänikirjat ovat myös helppo tapa löytää uusia suosikkeja, sillä niitä on saatavilla valtava määrä eri kielillä ja eri genreissä. Äänikirjan avulla voit syventyä tarinaan ja uppoutua kirjallisuuden maailmaan aivan uudella tavalla.

Sortter laina – Nopea ja vaivaton rahoitus

Sortter Laina tarjoaa nopean ja helpon tavan saada rahoitusta erilaisiin tarpeisiin. Lainan hakeminen onnistuu helposti Sortterin kautta, ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä. Lainaehdot ovat joustavat ja kilpailukykyiset, joten voit valita juuri sinulle sopivan takaisinmaksuaikataulun.

Google Pay – Kätevyyttä arkeen

Google Pay on helppo ja nopea tapa maksaa ostoksia älypuhelimella. Sovellus mahdollistaa myös rahan lähettämisen ja vastaanottamisen sekä laskujen maksamisen. Google Pay on turvallinen ja sen käyttö on yleistynyt monissa kaupoissa ja verkkokaupoissa.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *