Ovatko nämä parhaita eurooppalaisia osakkeita sijoituskohteiksi?
Eurooppalaiset osakkeet ja ETF:t voivat monipuolistaa mitä tahansa sijoitussalkkua ja tarjota samalla pääsyn joihinkin maailman jännittävimpiin yrityksiin. Tässä on otanta muutamasta mielenkiintoisesta eurooppalaisesta yrityksestä
- ASML Holdings
- Diageo
- SAP
- IAG
Me mielellämme tuomme eurooppalaisia yrityksiä esille hieman sattumanvaraisesti, ja lopullinen sijoituspäätös on aina teidän oma. Nämä esittelemämme yritykset eivät ole varsinaisia sijoitusohjeita, vaan mahdollisuuksia – joita te voitte sitten itse tutkia tarkemmin, ja kenties päätyä myös ostamaan osakesalkkuunne.
ASML Holdings
Tämä hollantilainen puolijohdeyhtiö on ollut tähän mennessä yksi vuoden suurimmista voittajista – sen osakekurssin noustessa yli 67% tammi-elokuussa 2021. Tämä johtuu suurelta osin maailmanlaajuisesta sirupulasta, jonka vuoksi jotkut maailman johtavista teknologiayrityksistä ovat kääntyneet ASML: n puoleen pysyäkseen kysynnän tasalla.
Siruja käytetään kaikessa älypuhelimista ja autoista teollisuuslaitteisiin, joten kysynnän odotetaan pysyvän korkeana. ASML on osoittanut kykynsä laajentua nopeasti tarvittaessa. Tällä alalla on kuitenkin paljon maailmanlaajuista kilpailua, ja toimitusketjujen vakiintuessa ASML:n arvo voi vaihdella.
Diageo
Huolimatta hitistä vuosien 2020–2021 sulkujen aikana, Diageo on edelleen Euroopan juomateollisuuden johtava yritys. Vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen (Q1) loppuun mennessä sen osakekurssi oli toipunut Covid-19:ää edeltävälle tasolle, ja osakkeiden arvot saavuttivat kaikkien aikojen korkeimman tason kesällä 2021, kun pubit ja ravintolat avautuivat jälleen.
Jo ennen pandemiaa Diageo oli yksi suosituimmista eurooppalaisista osakkeista. Premium-väkevien alkoholijuomien kasvavan kysynnän odotetaan pitävän Diageon valokeilassa lähitulevaisuudessa.
SAP
SAP oli yksi harvoista Covid-19-pandemian voittajista. Saksalainen ohjelmistoyritys näki osakekurssinsa nousevan uusiin korkeuksiin elokuussa 2020, kun miljardit ihmiset joutuivat työskentelemään etänä.
Yhtiön Q3 2020 -tulos kertoi kuitenkin, että yhtiön tulos oli kautta linjan laskenut, mistä SAP syytti pandemiaa, joka hidasti myyntiä ja suuria projekteja. Tämä lähetti SAP: n osakekurssin laskuun, mutta yhtiön uusi sitoutuminen pilvipalveluihin on auttanut ohjaamaan sen takaisin raiteilleen.
IAG
Kuten kaikilla lentoyhtiöillä, IAG: lla oli huono vuosi 2020. Mutta englantilais-espanjalainen yritys – joka omistaa British Airwaysin – on valmis paluuseensa. Koska rokotteet otetaan nopeasti käyttöön koko mantereella, lennot Ison-Britannian ja Euroopan välillä ovat jälleen nousussa, ja IAG lisää kapasiteettiaan jälleen kerran.
Kolme parasta eurooppalaista ETF:ää tutkittavaksi
Jälleen nämä ETF:t eivät välttämättä ole parhaita suurimman koon vuoksi, vaan ne ovat valintoja, jotka perustuvat suosituimpiin ETF-kauppiaisiin, joita treidaajat katsovat juuri nyt.
WisdomTree Europe SmallCap -osinkorahasto
WisdomTree Europe SmallCap -osinkorahasto on yksi vain kourallisista ETF:istä, joka tarjoaa pääsyn Euroopan pienempiin yrityksiin – erityisesti niihin pieniin yrityksiin, jotka maksavat osinkoja. Sillä on omistuksia 160 pienyrityksessä Isossa-Britanniassa, Norjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Italiassa ja muissa Euroopan maissa. Sen tehtävänä on päästä paikalliseen talouskasvuun, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon sijoittajille ja kauppiaille, jotka uskovat, että pienyritykset ovat terveen talouden selkäranka.
Vanguard FTSE Europe ETF
Yli 1300 omistuksellaan tämä on yksi parhaista eurooppalaisista ETF:istä pelkän koon ja monimuotoisuuden suhteen. Vanguard FTSE Europe ETF: llä on noin 25.7 miljardia dollaria hallinnoitavia varoja, ja keskimääräinen kaupankäyntivolyymi on yli neljä miljoonaa osaketta päivässä.
Se pyrkii seuraamaan FTSE Developed Europe All Cap -indeksin suorituskykyä, joten sen suurimpiin omistuksiin kuuluu joitain Euroopan tunnetuimmista tuotemerkeistä, kuten Nestle, AstraZeneca ja LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.
SPDR Euro Stoxx 50 ETF
SPDR Euro Stoxx 50 ETF on suhteellisen pieni rahasto, mutta se keskittyy tarkasti vain 50 euroalueen suurimpaan edustavaan osakkeeseen, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon sijoittajille, jotka haluavat altistua parhaiten menestyville yrityksille.
Sen salkkuallokaatiot tasapainotetaan uudelleen neljännesvuosittain markkinoiden muutosten huomioon ottamiseksi. On kuitenkin syytä huomata, että tiukan 50 osakkeen tehtävänsä ansiosta vain yhdellä suuryrityksen liikkeellä on valta vetää koko ETF – päinvastoin, yksittäinen osakehyppy voi hyödyttää kaikkia rahastonhaltijoita.
ETF eli pörssinoteerattu rahasto
Pörssinoteerattu rahasto eli ETF on sijoitusrahasto, jolla voidaan käydä kauppaa arvopaperipörssissä. Pörssinoteeratun rahaston kautta voi sijoittaa mm. osake-, korko-, hyödyke- tai kiinteistömarkkinoille. Voit sijoittaa esimerkiksi raaka-aineisiin, valuuttoihin, korkoihin ja eri toimialoille. Hajauta sijoituksiasi kansainvälisille markkinoille ETF-rahastojen kautta. Se on edullinen vaihtoehto hajauttaa omistusta pörssiosakkeidesi suhteen. Varsinkin Suomessa ETF (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahasto sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääasiassa passiivisia rahastoja, eikä niillä ole aktiivisia salkunhoitajia. Tämän vuoksi ETF-sijoittaminen on erittäin kustannustehokasta.
Useimmiten ETF-rahasto maksaa osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin osinkoihin. Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF:stä ei maksa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen rahaston sisällä. Tällä tavalla myös ETF-osuuden arvo nousee.
ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.
Fyysinen ETF ja synteettinen ETF – miten ne eroavat toisistaan?
ETF-rahastoja voi ryhmitellä rakenteen perusteella kahteen eri luokkaan:
- perinteisiin fyysisiin ETF:iin eli käteisperusteisiin
- synteettisiin eli swap-sopimus pohjaisiin ETF:iin
Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Molemmat seuraavat samaa indeksiä ja pyrkivät samaan tuottoon.
Synteettinen ETF käyttää johdannaissopimuksia tavoitellun tuoton saavuttamiseksi. Tämän takia synteettisiin ETF:iin liittyy vastapuoliriski. Vastapuoliriski tarkoittaa sitä, että pystyykö ETF:n johdannaissopimuksen vastapuoli täyttämään maksuvelvoitteensa ETF:ää kohtaan.
Fyysinen ETF omistaa seuraamansa indeksin mukaiset arvopaperit. Myös fyysinen ETF voi altistua vastapuoliriskille, jos se käyttää lisätuottojen hankkimiseksi osakelainasta eli lainaa omistamiaan osakkeita ETF-rahaston ulkopuolisille sijoittajille.
Mikä on temaattinen ETF?
Temaattisella ETF:llä tarkoitetaan sitä, että ETF:n sijoitusidea rakentuu tietyn teeman ympärille. Temaattisten ETF:ien suosioon vaikuttavat globaalit ja tunnistetut megatrendit, joissa halutaan olla mukana myös sijoitusten muodossa. Teknologiset läpimurrot, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvä puhdas energiatuotanto ovat teemoja, joiden ympärille temaattinen ETF voidaan rakentaa.
[…] tästä yrityksestä teidän käyttöönne kootusti – emme kuitenkaan anna mitään suoria sijoituskohteita, esittelemme vain tällä hetkellä nousussa olevia […]