Finnvera: Teollisuusyritysten rahoitus väheni, palvelusektorin kasvoi – yrityskauppoja rahoitettiin edelleen paljon

Etelä-Suomen alueella Finnveran myöntämän rahoituksen kysyntä on palaamassa normaalitasolle koronavuosien kysyntäpiikin jälkeen. Taloudellinen ja poliittinen epävarmuus, nousevat kustannukset ja työvoimapula koettelivat alueen yrityksiä. Toisaalta korona-ajan jälkeen monella toimialalla kysyntä näytti myös elpyvän lupaavasti. Teollisuusyrityksille myönnetty rahoitus väheni alkuvuoden aikana, sen sijaan palvelusektorin rahoitus kasvoi. Uudellamaalla investointien määrä jatkoi kasvuaan, mutta tasaantui Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Yrityskauppojen rahoitus oli alueella vilkasta.

Rahoituksen kysyntä normalisoitumassa

Finnveran myöntämän kotimaan rahoituksen määrä väheni alueen kaikissa kolmessa maakunnassa edelliseen vuoteen verrattuna. Etelä-Karjalassa lasku oli pienin (-10 %), kun taas Kymenlaaksossa myönnetty rahoitus väheni jopa 69 prosenttia ja Uudellamaalla 40 prosenttia.

– Alkuvuosi 2022 toi jälleen mukanaan muutoksia yritysten toimintaympäristössä Finnveran Etelä-Suomen alueella. Taloudellinen ja poliittinen epävarmuus, nousevat kustannukset ja työvoimapula koettelivat alueen yrityksiä. Toisaalta korona-ajan jälkeen monella toimialalla kysyntä näytti myös elpyvän lupaavasti. Epävarmasta taloustilanteesta huolimatta investointeja ja yrityskauppoja tehtiin edelleen jopa edellisvuoden tahtiin, sanoo Finnveran Etelä-Suomen aluejohtaja Anna Karppinen.

Finnvera myönsi rahoitusta Etelä-Suomen alueen maakunnissa seuraavasti:

Maakunta1-6/2019, milj. e1-6/2020, milj. e1-6/2021, milj. e*1-6/2022, milj. e*
Etelä-Karjala8,416,516,414,8
Kymenlaakso6,917,345,113,8
Uusimaa123,7339,8311,6187,0
* Luvut pitävät sisällään suuryrityksille myönnetyn kotimaan rahoituksen (yhteensä 135 miljoonaa euroa 1-6/2021 ja 37 miljoonaa euroa 1-6/2022).

– Edellisenä vuonna suuryrityksille myönnetyt yksittäiset suuret rahoitukset selittävät valtaosan rahoituksen määrän laskusta alkuvuonna 2022. Yleisesti näyttää siltä, että rahoituksen kysyntä on palaamassa lähemmäs normaalia tasoa koronavuosien kasvupiikin jälkeen. Myönnetyn rahoituksen määrä on silti edelleen merkittävästi koholla esimerkiksi vuoteen 2019 verrattuna, jatkaa Karppinen.

Investointien määrä kasvoi Uudellamaalla, tasaantui Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa

Uudellamaalla Finnveran rahoittamien investointien määrä pysyi taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta edelleen vilkkaana ja kasvoi neljä prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Alkuvuoteen 2020 verrattuna investoinnit jopa kaksinkertaistuivat. Yritykset investoivat edellistä vuotta enemmän koneisiin ja kalustoon sekä rakennuksiin. Myös aineettomat investoinnit kasvoivat. Aineettomat investoinnit voivat olla esimerkiksi tuotekehitystä, markkinointia, ohjelmistoja tai patentteja.

Kymenlaaksossa investointien määrä laski vuoden 2021 investointipiikin jälkeen. Vuoteen 2020 verrattuna investoinnit kasvoivat kuitenkin 28 prosenttia. Myös Etelä-Karjalassa investointien määrä väheni viime vuodesta, mutta kasvoi 15 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna.

– Epävarmassa taloustilanteessa yritykset saattavat jarruttaa investointisuunnitelmiaan. Erityisesti Uudellamaalla investoinnit ovat kuitenkin jatkuneet vilkkaina ja nimenomaan pk-yritykset ovat alkuvuoden aikana olleet aktiivisia. Yritykset ovat voineet reagoida esimerkiksi toimitusketjujen epävarmuuteen investoimalla omaan tuotantoon ja varastoon, kuvaa Karppinen. 

Yrityskauppoja solmittiin erityisesti teollisuuden ja vähittäiskaupan toimialoilla, majoitus- ja ravitsemustoiminta nousukiidossa

Vaikka omistajanvaihdosten rahoitus laski valtakunnallisesti, Uudenmaan omistajanvaihdoskentällä oli silti edelleen vilkasta: yrityskauppojen kappalemäärät nousivat 12 prosenttia ja euromääräinen rahoitus jopa lähes kolmanneksen edellisvuodesta. Pienten palveluyritysten omistajanvaihdokset vilkastuivat korona-ajan jälkeen. Esimerkiksi majoitus- ja ravitsemusliikkeiden omistajanvaihdoksia tehtiin kappalemääräisesti jopa 47 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myös Kymenlaakso ui omistajanvaihdosten suhteen vastavirtaan: omistajanvaihdosten euromääräinen rahoitus nousi 30 prosenttia ja kappalemääräkin pysyi edellisvuoden tasolla. Yrityskauppoja solmittiin erityisesti teollisuuden ja vähittäiskaupan toimialoilla.

Etelä-Karjalassa omistajanvaihdosaktiivisuus puolestaan tasaantui ennätysvuoden 2021 jälkeen. Alkuvuoden taloudellinen ja poliittinen tilanne saattaakin näkyä alueen omistajanvaihdosmarkkinassa. 

Teollisuusyrityksille myönnetty rahoitus väheni, palvelusektorin rahoitus kasvussa

Teollisuusalan yrityksille myönnetty Finnveran rahoitus laski sekä Uudellamaalla (-65 %) että Kymenlaaksossa (-79 %). Etelä-Karjalassa teollisuusyritysten rahoitus pysyi puolestaan lähes edellisvuoden tasolla (-3 %).

Vahvimmassa kasvussa olevat toimialat löytyivät palvelusektorilta alueen kaikissa maakunnissa. Kaupan ja kuluttajapalveluiden rahoitus kasvoi Uudellamaalla 30 prosenttia. Liike-elämän palveluiden rahoitus oli puolestaan kasvussa kaakon kulmalla: Etelä-Karjalassa kasvu oli 12 prosenttia ja Kymenlaaksossa peräti 150 prosenttia.

Matkailun ja ravintolatoiminnan rahoitus kasvoi Uudellamaalla 6 prosenttia, mutta laski sekä Kymenlaaksossa (-26 %) että Etelä-Karjalassa (-61 %).

– Näyttää siltä, että palvelusektori on palautumassa korona-ajan kuopasta, kun taas teollisuusyritykset ovat kärsineet alkuvuoden taloustilanteesta. Toki eroja maakuntien välillä on. On erittäin tärkeää, että yritykset tekevät kasvu- ja kansainvälistymissuunnitelmia myös epävarmempina aikoina. Olemme mielellämme apuna rahoituksen ja koko Team Finland -verkoston palvelujen keinoin, sanoo aluejohtaja Karppinen.

Lähde: Finnvera
Kuvat: Finnvera


Luettavaa muualta:

Apple iPhone 13 -älypuhelimesta

iPhone 13 on Applen 14. syyskuuta 2021 julkistama ja 24. syyskuuta julkaisema älypuhelin. Älypuhelimen muut versiot ovat iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max.

Älypuhelimessa on kuusiydinprosessori ja 6,1 tuuman näyttö. Tallennustilaa on valittavana 128, 256 tai 512 gigatavua. Keskusmuistia on neljä gigatavua. Puhelimessa on kaksi takakameraa, joista toinen on ultralaajakulmakamera. Sekä takakameroiden että etukameran tarkkuus on 12 megapikseliä. Akun kapasiteetti on 3 240 milliampeerituntia. Se tukee 20 watin latausta ja 15 watin langatonta MagSafe-latausta. Älypuhelin on pölyn- ja vedenkestävä, ja sen IP-luokitus on 68. Käyttöjärjestelmänä on iOS 15, joka on päivitettävissä iOS 15.1 -versioon. Tästä älypuhelin lapselle?

Taloudellisia päätöksiä

Me ihmiset olemme aika erikoisia mennessämme kauppaan, meillä nimittäin voi olla kauppalista, mutta ulos tullessamme olemme ostaneet paljon muutakin – esimerkiksi kaikenlaiset alennusmyynnit ovat meille magneetteja. Myös uudet trendit ja kaveripiiri saavat meidät juoksemaan erilaisten tuotteiden ja tavaroiden perässä, joita emme välttämättä edes tarvitse. Samalla kun mietimme tulevaisuutta ja turvallisuuttamme taloudellisissa asioissa, meidän kenties tulee oikeasti miettiä niitä vaihtoehtoja, mitä meillä on omien tietojemme turvaamiseksi.


Muuta luettavaa muualta

Temptation island 2022

Temptation Island 2022 Suomi on suomalainen tositelevisio-ohjelma, joka perustuu yhdysvaltalaiseen Viettelysten saari-ohjelmaan. Ohjelmassa neljä suomalaista pariskuntaa viedään paratiisisaarelle kolmeksi viikoksi. Siellä parit eivät ole yhdessä, vaan varattujen naisten seurassa on 12 sinkkumiestä ja varattujen miesten seurassa 12 sinkkunaista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *