Oman talouden hallinta ja budjetointi auttavat

Näin 2020-luvulla erilaiset lainanvertailupalvelut ja lainasivustot mahdollistavat nopean lainanhakemisen, ja hae lainaa vaikka tänään, mutta oman talouden ymmärtäminen ja jonkinlainen suunnitelmallisuus auttavat sinua hallitsemaan oman taloutesi kassaan, ja mahdollistaa tiukoissakin tilanteissa pärjäämisen. Jos sitten oikeasti tarvitset rahaa pikaiseen tarpeeseen, käytä näitä netin vertailupalveluita ja joustavia lainamahdollisuuksia, mutta älä koskaan ota enempää lainaa kuin mitä tarvitset, koska jokainen laina pitää myös maksaa takaisin sovitusti, ja jokaiseen lainaan liittyvät myös ne korot ja kulut, eli maksat jokaisesta lainasta enemmän kuin mitä itsellesi olet saanut – ja se on hyvä ymmärtää. Itse lainaamisessa ei ole mitään pahaa, kunhan ymmärrät että se laina pitää myös maksaa pois.

Oman talouden budjetointi

Oman talouden budjetoinnissa auttaa Marttojen yksinkertaiset ohjeet: Ostoksia ja maksuja on suunniteltava. Joka kuussa on toistuvia maksuja, jotka on pakko maksaa. Aiemmin otettuja lainoja voi joutua maksamaan pitkään, ennen kuin on varaa ostaa jotain uutta. Kaikkea ei voi saada: on päätettävä, mikä on meille tärkeintä ja mistä taas voimme luopua. Budjetti auttaa varautumaan tuleviin menoihin ja saamaan rahaa säästöön.

Tarkista rahatilanteesi

Selvitä ensin tulot, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja ovat esimerkiksi palkka, eläke, asumistuki ja muut tuet.

Pidä kirjaa menoistasi. Menoja ovat esimerkiksi asunnon vuokra tai vastike, laskut ja ostokset. Kirjaa menot päivittäin tai viikoittain kuiteista tai verkkopankista tarkistamalla. Muista laskea myös velat mukaan.

Tarkista kuun lopussa, kuinka paljon olet käyttänyt rahaa. Onko tili plussalla vai miinuksella? Jäikö rahaa säästöön?

Voit tarkistaa rahatilanteesi myös edellisiltä kuukausilta. Menot ja tulot on helpointa katsoa omasta verkkopankista. Ruokakauppojen kanta-asiakkaiden sovelluksesta näkee tarkemmin, mitä ostoksia olet tehnyt kunkin ketjun kaupoissa.

Tee taloussuunnitelma eli budjetti

Käytä rahatilanteen tarkistamisesta saatua tietoa apuna, kun suunnittelet seuraavien kuukausien budjettia. Voit tehdä budjetin valmiiseen pohjaan tai kirjoittaa sen paperille. Budjetoimalla jaat rahasi etukäteen. Voit päättää jokaiselle eurolle oman tehtävän. Tämä auttaa myös muistamaan eräpäivät ja varautumaan maksuihin.

Suunnittele ja arvioi

Kun olet saanut selville tulosi ja menosi, tee suunnitelma tuleville kuukausille. Ajoita pakolliset joka kuukausi toistuvat menot siten, että rahat riittävät kaikkiin laskuihin ja ruokaan koko kuukauden ajan. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi viimeistään silloin suunnitelmasi onnistumista.

Ensivaiheessa talouskulupäiväkirja kertoo, kuinka paljonko sinulta kuluu päivittäiseen elämiseen rahaa. Kun olet kerännyt hieman pidemmän aikaa tietoa menoistasi, sinulla on mahdollisuus arvioida menojasi tarkemmin – mikä on välttämätöntä ja voiko jostain tarvittaessa nipistää. Talousmenoista on usein paljon helpompi karsia kuin laskuista.

Menojen kirjaaminen taloussuunnitelmaan auttaa myös muistamaan eräpäivät ja näin pystyt varautumaan tuleviin maksuihin jo etukäteen.

Rahaongelmat

Useat meistä kamppailevat jossain elämänsä vaiheessa tiukassa rahatilanteessa, voimme olla töissä, työttöminä, yrittäjiä, mutta elämä ei aina mene kuten suunnittelee ja hyvätkin suunnitelmat ja tilanteet voivat muuttua nopeasti, ilman että itse voimme niihin vaikuttaa mitenkään. Joskus se oma taloustilanne voi tuntua todella synkältä, mutta aina voi tulevaisuus tuoda tilanteeseen parannuksen, kunhan luottaa itseensä ja tekee asiat niin hyvin kuin osaa – koskaan ei kannata “heittää hanskoja tiskiin”, vaikka kuinka huonolta tilanne näytttäisi nyt. Jos sinulla on jo sellaiset rahahuolet, että mikään pieni kulutuslaina ei tuo helpotusta, tai et ole hoitanut edellisiäkään lainoja, hae rohkeasti apua. Netistä löytyy apua, samoin kuin paikallisesti sosiaalitoimesta. Monesti jo oman ongelmat todellinen hyväksyminen tuo mahdollisuuden hakea apua.

Apua kannattaa hakea ajoissa, ennen kuin rahahuolet kasvavat suuriksi.
Älä siirrä vaikeiden asioiden kohtaamista. Avaa kaikki kirjeet ja maksa laskut ajoissa.

Jos sinulla ei ole rahaa maksaa jotakin laskua, soita velkojalle. Velkoja on se henkilö tai yritys, joka on lähettänyt sinulle laskun. Pyydä, että saat maksaa laskun myöhemmin. Joskus voit maksaa velan osissa. Laskut kannattaa maksaa ajoissa, erityisesti asunnon vuokra.
Jos et maksa velkaasi, voit saada maksuhäiriömerkinnän. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, sinun on vaikea saada vuokra-asuntoa tai omaa puhelinliittymää. Jos henkilö ei maksa laskua, siitä tulee yleensä muistutus. Sen jälkeen velkoja antaa laskun vaatimisen perintätoimiston tehtäväksi. Viimeinen vaihe on, että velka voi mennä ulosottoon. Tällöin tuomioistuin määrää esimerkiksi, että osa palkastasi menee velan maksamiseen. Et voi itse vaikuttaa asiaan.

Tarkista, voitko saada sosiaalitukea. Yleensä sosiaalitukia maksaa Kela. Myös sosiaalitoimi voi auttaa.

Laita laskut tärkeysjärjestykseen. Maksa aina ensin vuokra, se on kaikkein tärkein asia. Sen jälkeen maksa sähkölasku ja muut asumiskulut ja ruoka. Sen jälkeen voit maksaa muut laskut kuten matkalipun ja kännykkälaskun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *