Suomen rahastomarkkinat päätymässä vuonna 2021 kaikkien aikojen ennätykseen
Suomalaisten rahastosijoittajien määrä on ylittänyt jo miljoonan rajan, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Näyttääkin siltä, että rahastomarkkinat ovat päätymässä kaikkien aikojen ennätykseen, kun rahastoissa oleva varallisuus Suomessa lähenee 160 miljardia euroa (Finanssialan rahastoraportti 10/21), ja se on lokakuun loppuun mennessä kasvanut vuonna 2021 noin 20 miljardia. Nordean hallinnoimiin rahastoihin on sijoitettu noin 40 prosenttia kaikista suomalaissijoittajien nettorahastosijoituksista.
Rahastomarkkinoiden kasvu johtuu sekä rahastojen kovasta arvonnoususta että kasvavista uusista sijoituksista. Suomalaiset ovat lisänneet sijoituksia Nordean rahastoihin lokakuuhun 2021 mennessä 3,3 miljardilla. Se on yli kaksinkertainen määrä merkittäviin kilpailijoihin verrattuna.
”Olen todella ilahtunut, että suomalaiset ovat löytäneet rahastosijoittamisen vaivattomuuden ja helppouden. Eniten sijoituksia meillä onkin kertynyt erilaisiin yhdistelmärahastoihin, joissa hajautus ja riskitaso ovat valmiiksi jokaiselle sopivaksi katsottu. Toinen iso megatrendi on vastuullisuus. Vaikka kaikissa Nordean rahastoissa sovelletaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita, yli puolet asiakkaista valitsee vielä erityisen vastuullisesti hoidetun rahaston”, kertoo Nordean pohjoismaisen rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen.
Kasvavien uusien sijoitusten taustalla on kotitalouksien kasvanut säästäminen korona-aikana, kun etenkin palveluiden ja matkailun kulutusmahdollisuudet ovat olleet aiempaa rajatumpia. Vaikka säästämisaste on alkanut alenemaan talouden avautuessa ja kulutuksen piristyessä, odotetaan rahastosijoitusten suosion jatkuvan yritysten ja instituutioiden lisäksi myös yksityissijoittajien osalta.
”Suomalaisilla kotitalouksilla on 120 miljardia talletuksia, joille ei tällä hetkellä saa juuri tuottoa ja inflaation kiihtyessä pankkitalletusten ostovoima heikkenee aiempaa nopeammin. Tilillä kannattaa pitää puskuria yllättäviä menoja varten, mutta pidempiaikaiseen säästämiseen tarkoitetuilla talletustileillä rahat eivät enää säilytä varallisuuden arvoa, saati kasvata sitä”, muistuttaa Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.
Ennätyksien taustalla poikkeuksellinen markkinavuosi
Erityisesti osakemarkkinoiden vahva kehitys tänä vuonna on nostanut myös rahastosijoitusten arvoja.
”Yritysten vahva tuloskunto on kirittänyt osakemarkkinoiden tuotot päälle kahdenkymmenen prosentin, vaikka arvostuskertoimet ovat samalla hieman laskeneet. Joukkolainamarkkinoilla sen sijaan on ollut haastavampaa, kun inflaation kiihtyminen ja elpyvät talousnäkymät ovat nostaneet markkinakorkoja. Korkojen noustessa joukkolainojen arvot laskevat. Lisäksi korkotaso vuoteen lähdettäessä oli erittäin matala. Joukkolainasijoitusten arvot ovatkin laskeneet prosentin, pari tänä vuonna”, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari.
Nordean osakerahastoista löytyykin useita rahastoja, jotka ovat tuottaneet vuoden alusta yli 30 prosenttia. Vuosi on kohdellut myös kohtuullisen eri tavalla erilaisia osakkeita. Siinä missä kiinalaiset osakkeet ovat loppuvuodesta painuneet, on taas Intia porskuttanut pidempään.
”Parhaiten tuottaneiden rahastojen listalta löytyy lähinnä aktiivisia rahastoja ja ainoana poikkeuksena listalta löytyy indeksiä pienin parannuksin seuraava North American Enhanced-rahasto. Vastuullinen sijoittaminen on ollut myös vuoden trendi ja Nordean parhaiten tuottaneiden rahastojen listalta löytyy esimerkiksi korkein vastuullisuuskriteerein sijoittava Tasa-arvorahasto”, iloitsee Eronen.