Sijoituskatsaus: suomalaissijoittajat myivät Wall Streetin teknologiaosakkeita, turvallisuushakuisuus jatkui

Markkinoiden epävarmuus sai Danske Bankin suomalaiset sijoittaja-asiakkaat hajauttamaan joulukuussa. Yhdysvallat on usein osakesijoittajien turvasatama, mutta suomalaissijoittajat kevensivät omistuksiaan suurissa teknologiayhtiöissä. Uniperin osakkeen suosio jatkui joulukuussa.

Joulukuussa sijoittajia kiinnosti turvallisuushakuisuus, mikä näkyi sekä maantieteellisessä hajauttamisessa että korkosijoitusten suosiossa.

Danske Bankin suomalaissijoittajien joulukuun nettomerkityimmäksi rahastoksi nousi laajasti hajauttava, osakkeisiin sijoittava Danske Invest Allocation Basic 100 WA -rahasto.

Toiselle ja kolmannella sijalla oli kaksi ETF-rahastoa. Toiseksi nettomerkityin rahasto oli iShares Core S&P 500 UCITS ETF. Kolmanneksi merkityimmäksi rahastoksi nousi Helsingin pörssin suuryrityksiin sijoittava Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF.

”Markkinoilla näkyy nyt sijoittajien turvallisuushakuisuus epävakaan maailmantilanteen, inflaation ja korkojen nousun vuoksi. Osakerahastoissa ja ETF:ssä painottuu laajempi maantieteellinen hajauttaminen, jolla pyritään minimoimaan riskejä”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Facebookin emoyhtiö Meta nettomyydyin osake Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa nettomyydyimmät osakkeet olivat vahvasti teknologiapainotteisia. Kolme nettomyydyintä osaketta Yhdysvalloissa olivat muun muassa Facebookin emoyhtiö Meta, ohjelmistoyhtiö Salesforce ja verkkokauppajätti Amazon.

Pörssivuoden päätteeksi yhdysvaltalaispörsseissä netto-ostetuimmaksi osakkeeksi nousi paljon mediahuomiota saaneen sähköautovalmistajan Teslan osake, jonka arvo oli loppuvuodesta laskussa. Toiseksi netto-ostetuin oli yhdysvaltalaisen pankkijätin Citigroupin osake. Kolmanneksi nousi norjalainen akkuvalmistaja Freyr Battery.

”Yhdysvaltojen markkinat ovat turvasatama osakesijoittajalle. Rahapolitiikka aiheuttaa kuitenkin riskejä Yhdysvalloissa, sillä Yhdysvaltain keskuspankki on sijoittajien toiveista huolimatta jatkanut koronnostoja ja haukkamaisia kommentteja. Teknologiaosakkeiden arvostukset kärsivät kohonneista koroista, ja se näkyy nyt markkinoilla”, Kivipelto sanoo.

Uniperin suosio ei taitu

Helsingin pörssin netto-ostetuimpien osakkeiden kolmikon muodostivat pankkiyhtiö Nordea, renkaita valmistava Nokian Renkaat ja öljy- ja polttoaineyhtiö Neste. Nettomyydyimpiä osakkeita olivat finanssiyhtiö Sampo, teknologiayhtiö Nokia ja konepajayhtiö Metso.

Frankfurtin pörssissä netto-ostetuimmat osakkeet olivat suurimmalta osin samat kuin marraskuussa. Netto-ostetuimmat osakkeet olivat autojätti Volkswagen, energiayhtiö Uniper ja autovalmistaja Porsche.

”Uniper on ollut piensijoittajien suosikki Frankfurtin pörssissä jo monta kuukautta. Historiallista hintaa tarkastelemalla osake ei ole toistaiseksi tuonut sijoittajalle lottovoittoa. Piensijoittajia ovat perinteisesti kiehtoneet erilaiset kriisiyhtiöt, jollaiseksi Uniperinkin voi luokitella”, Kivipelto sanoo.

Netto-ostetuimmat rahastot ja ETF:t

1Danske Invest Allocation Basic 100 WA
2iShares Core S&P 500 UCITS ETF (DE)
3Seligson & Co OMX Helsinki 25 ETF
4Danske Invest USA Indeksi W K
5Danske Invest Tavoite 2040 K
6Danske Invest Korko W K
7DI Index Global AC Restricted, osuuslaji EUR W
8iShares NASDAQ 100 UCITS ETF Acc (DE)
9Xtrackers II Eurozone Govrmnt Bond 3-5 ETF(DR)
10DI SICAV Global Emerging Markets WA-eur

* Netto-ostetuimmat osuuslajit, asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, ei sisällä kuukausittaisia rahastosäästösopimuksia, toimeksiantojen kpl-määrät

Danske Bankin asiakkaiden netto-ostetuimmat ja -myydyimmät osakkeet markkina-alueittain**

SUOMI
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
1. Nordea Bank Abp (FI) EURSampo Oyj A
2. Nokian Renkaat OyjNokia Oyj (FI)
3. Neste OyjMetso Outotec Oyj
4. SSAB AB B (FI)Citycon Oyj
5. UPM-Kymmene OyjWärtsilä Oyj
6. Stora Enso Oyj RKone Oyj B
7. Telia Company AB(FI)Fortum Oyj
8. Sanoma OyjKemira Oyj
9. Qt Group OyjOutokumpu Oyj
10. Enento Group OyjHarvia Oyj
YHDYSVALLAT
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
1. Tesla Inc (US)Meta Platforms A (US)
2. Citigroup Inc. (US)Salesforce Inc
3. FREYR BATTERY SA (US)Amazon.com
4. Tilray Brands IncBerkshire Hathaway Inc. B
5. NIO Inc. ADR APalantir Technologies Inc
6. Plug Power Inc.Axsome Therapeutics Inc
7. CITIUS PHARMACEUTICALS INC (US)Carnival Corp.
8. Farfetch Ltd. (US) (A) (A)Realty Income Corp.
9. Novavax IncWalgreens Boots Alliance Inc
10. Beam GlobalAdobe Inc. (US)
RUOTSI
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
1. Intrum ABTelia Company AB
2. Investor AB BEricsson, Telefon AB LM B
3. Assa Abloy AB BInvestor AB A
4. Betsson AB BSAAB AB B
5. SSAB AB BHennes & Mauritz AB B
6. Cibus Nordic Real Estate ABEmbracer Group AB B
7. Sandvik ABEvolution AB
8. Arise ABCloetta AB B
9. Wyld Networks ABModern Times Group MTG AB B
10. BioArctic AB (publ) BTele2 AB B
SAKSA
Netto-ostetuimmatNettomyydyimmät
1. Volkswagen AG (Pref)Mercedes-Benz Group AG
2. Uniper SEVonovia SE
3. Porsche Automobil Holding (Pref.)ThyssenKrupp AG
4. Allianz SEZalando SE
5. Deutsche Post AGSiemens AG (Regd)
6. Hamburger Hafen- und Logistik AGVolkswagen (Ord)
7. BASF SEBayer AG
8. Infineon Technologies AGContinental AG
9. DIC Asset AGHelloFresh SE
10. Evotec SEDeutsche Bank AG (Regd.)

**Asiakkaiden verkko- tai mobiilipankissa tekemät kaupat, euromääräinen järjestys 

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *