OP: Sijoitussalkkuihin haetaan nyt vakautta hajauttamisella – näihin osakkeisiin ja rahastoihin suomalaiset sijoittivat alkuvuonna

Suomalaiset ovat jatkaneet pitkäjänteistä sijoittamista rahastoihin ja osakkeisiin alkuvuoden markkinaheilunnasta huolimatta. Osakekauppaa tehneiden yksityissijoittajien määrä oli alkuvuonna ennätyskorkea. OP:n asiakkaat ostivat eniten Sammon, Koneen ja Tokmannin osakkeita.

OP:n yli 900 000 yksityissijoittajaa koskevan datan mukaan sijoittajat ostivat osakkeita euromääräisesti tarkasteltuna tammi-toukokuussa 69 prosenttia ja rahastoja 56 prosenttia suhteessa myynteihin. Tammikuun osakekaupassa ostotoimeksiantojen osuus kaupankäynnistä oli vielä 75 prosenttia, mutta toukokuussa ostojen osuus laski 53 prosenttiin.

– Inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu ovat lisänneet epävarmuutta sijoittajien keskuudessa. Asiakkaamme ovat epävarmuuksista huolimatta noudattaneet pitkän tähtäimen säästösuunnitelmiaan. Rahastojen säännöllisen kuukausisäästämisten sopimukset ovat pysyneet aktiivisina ja uusia sopimuksia on solmittu tänä vuonna yli 50 000, kertoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Osakekauppaa tehneiden yksityissijoittajien määrä kasvoi tammi-huhtikuussa 9 prosenttia ennätysvilkkaasta viime vuodesta. Erityisesti naiset aktivoituivat tekemään osakekauppaa, kun kauppaa tehneiden naisten määrän kasvu oli 18 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Hajauttaminen maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin lisääntynyt

Alkuvuoden ostetuimpien osakkeiden kärjessä on monelle tuttuja yhtiöitä: Sampo, Kone ja Tokmanni. OP:n asiakkaat ostivat selkeästi eniten Sammon osakkeita, sillä euromääräisesti tarkasteltuna Sampoa ostettiin 32 prosenttia kaikista osakeostoista tammi-toukokuussa.

Vaikka kotimaisiin osakkeisiin sijoitetaan edelleen selkeästi eniten, yhdysvaltalaisia osakkeita ostettiin alkuvuonna ennätyksellisen paljon. OP:n yksityissijoittajat ostivat toukokuussa kansainvälisiä osakkeita lähes kaksinkertaisen määrän vuoden 2021 toukokuuhun verrattuna.

Tammi-toukokuun ostetuin rahasto oli puolestaan vaihtoehtoisiin omaisuusluokkiin maailmanlaajuisesti sijoittava OP-Alternative Portfolio. Vaihtoehtoinen sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan, sillä kymmenen ostetuimman rahaston joukossa on peräti kolme kiinteistöihin sijoittavaa rahastoa.

Sijoitusten hajauttaminen eri omaisuusluokkiin pienentää salkun kokonaisarvon heilahtelua. Asiakkaamme ovat nähneet reaaliomaisuussijoitukset hyvänä lisänä omaan salkkuun nykyisessä sijoitusympäristössä, kertoo Kalajainen.

Alkuvuonna asiakkaat ovat myyneet eniten korkorahastoja sekä varovaisen riskiprofiilin yhdistelmärahastoja. Myös reunamarkkinoille eli pienemmille ja kehittyville markkinoille sijoittavia rahastoja on myyty tavallista enemmän.  

– Kun osakekurssit heiluvat, usein varovaisimmat sijoittavat säikähtävät ja myyvät omistuksiaan. Epävarmassa markkinatilanteessa on kuitenkin hyvä pitäytyä omassa sijoitussuunnitelmassa, muistuttaa Kalajainen.
 

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet tammi-toukokuussa 2022:

1. Sampo

2. Kone

3. Tokmanni

4. Wärtsilä

5. Konecranes

6. Nokian Renkaat

7. Neste

8. Nordea

9. Puuilo

10. Harvia
 

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat rahastot tammi-toukokuussa 2022:

1. OP-Alternative Portfolio

2. OP-Metsänomistaja

3. OP-Maailma Indeksi

4. OP-Amerikka Indeksi

5. OP-Palvelukiinteistöt

6. OP-Kestävä Maailma

7. OP-Ilmasto

8. OP-Rohkea

9. OP-Reaaliomaisuusyhtiöt

10. OP-Pohjoismaat Indeksi

Lähde: OP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *