Markkinakatsaus: Korkohuippu siintää

Talouskasvu on hidastumassa ja yritystulosennusteet ovat laskussa. Inflaation kiivain vaihe on takanapäin, joskin riittävä maltillistuminen vie aikaa. Keskuspankkikorkojen lakipiste häämöttää vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Vaikka taantuma uhkaa, niin koronlaskut ovat ajankohtaisia vasta vuoden toisella puoliskolla 2023. Markkinoiden tuottonäkymät ovat toistaiseksi vielä hataralla pohjalla. Vuoden 2023 kuluessa joukkolainojen ja osakkeiden tuotto-odotukset ovat paranemassa.

Korkotrendi kääntymässä ensi vuonna

Maailmantalous on toistaiseksi ollut pelättyä vastustuskykyisempi vastatuulille. Kyselytutkimukset ennakoivat, että maailmantalouden kasvupulssi on hiipumassa siirryttäessä ensi vuoteen. Länsimaiden taloudet vaikuttaisivat kokonaisuutena ajautuvan lievään taantumaan ensi talven ja kevään aikana. Kiinan toivottu elpyminen vuonna 2023 on pitkälti maan koronalinjan löysäämisen armoilla. Viime aikoina toiveet ovat kasvaneet, että maa alkaisi pysyvämmin höllentämään tiukkaa nollakoronapolitiikkaansa.

Yritysten investoinnit ovat olleet laskusuunnassa alkuvuoden aikana ja työllisyyden heikentyminen on seuraava vaihe. Rakentamisen näkymät ovat apeat. Energiakriisi, yritysten tulosodotusten synkkeneminen ja investointihaluttomuus, kuluttajien ostovoiman ja luottamuksen mureneminen sekä korkojen voimakas nousu painavat kaikki edelleen talouskasvua.

Uusimmassa talouskatsauksessaan OECD arvioi, että maailmantalous kasvaa +2,2 % vuonna 2023 ja +2,7 % vuonna 2024. Talouskasvua ajaa kehittyvät markkinat. Länsitalouksissa alle +1,5 % BKT-kasvu jatkuu ennusteen mukaan myös vuonna 2024. Laitos ennakoi silti kasvun kiihtymistä verrattuna vuoteen 2023.

Sekä viimeisimmät kuluttajahintatilastot että ostopäällikköindeksikyselyt ennakoivat, että kaikkein kovimmat hintapaineet ovat takanapäin. Inflaatio näyttäisi silti jatkuvan paljon nopeampana kuin mitä keskuspankit tavoittelevat. OECD arvioi, että kuluttajahintojen nousu vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä kuluvan vuoden vastaavasta ajankohdasta olisi noin +3 % Yhdysvalloissa ja noin +5 % euroalueella. Globaali tarjontapuoli on yhä shokkien jäljiltä sirpaleinen ja Ukrainan sota ylläpitää riskejä energiamarkkinoilla. Yhdysvalloissa työmarkkinoiden ylikireys on huolenaihe. Myös euroalueella palkankorotukset ovat kiihtymässä ensi vuonna.

Keskuspankkien koronnostotahti näyttäisi olevan hidastumassa. Yhdysvalloissa ohjauskoron huippu saavutettaneen maaliskuussa 2023 4,75-5 % tason tuntumassa. Euroalueella repokorko on näillä näkymin saavuttamassa huippunsa helmi-maaliskuussa 2023 2,75-3 % tasolla. Määrällinen elvytys on loppumassa ja rahoitusolosuhteet ovat tiukentuneet. Kokonaisuutena rahapolitiikka on selvästi talouskasvua hidastavaa ja vaikutukset alkavat näkyä entistä selvemmin.

Rahapolitiikka ei kuitenkaan välttämättä nopeasti kevene taantumamerkkien vahvistuessa, ellei inflaatio lähde yllättävän nopeaan laskuun. Nyt markkinat arvioivat, että Yhdysvalloissa aletaan laskemaan ohjauskorkoa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä.

Tulosennusteet ovat yhä yläkantissa

Yritysten ensi vuoden tulosennusteet ovat laskeneet globaalisti noin neljällä prosenttiyksiköllä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Ennusteiden lasku on painottunut Yhdysvaltoihin ja kehittyville markkinoille. Tällä hetkellä yritysanalyytikot ennustavat, että MSCI AC World -osakeindeksin yritysten tulokset kasvavat +3 % vuonna 2023. Yhdysvaltoihin ennuste on +5 %, kehittyville markkinoille +3 % ja Eurooppaan +1 %.

Yhdysvalloissa hitain tuloskasvuvaihe ensi vuonna on ennusteiden mukaan toisella neljänneksellä ja euroalueella kolmannella neljänneksellä. Analyytikot ennustavat kuitenkin lähinnä tuloskasvun pysähtymistä pikemmin kuin oikeaa tulostaantumaa. Vuoden 2023 viimeiselle neljännekselle sijoitusanalyytikot odottavat Yhdysvaltoin noin +10 % ja euroalueelle noin +11 % tuloskasvua kuluvan vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.

Uskomme, että orastava tulostaantuma on tällä hetkellä ennustettua tuntuvampi varsinkin ensi kevään ja kesän osalta. Myös kasvun voimakkaaseen kiihtymiseen ensi vuoden lopulla sisältyy riskejä.

Markkinoiden elpyminen jatkui marraskuussa

Koronnosto-odotukset vaimenivat yhä marraskuussa. Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainakorko laski kuukauden aikana 0,35 prosenttiyksikköä, kun taas Saksan kymmenen vuoden valtionlainakorko laski vajaat 0,2 prosenttiyksikköä. Myös keskeiset korkoerot laskivat kuukauden aikana. Marraskuussa euroalueen valtionlainaindeksi tuotti +2,4 % ja korkealuokkaiset IG-yrityslainat tuottivat mukavat +2,8 %.

Marraskuussa maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI AC World -indeksi vahvistui euroissa mitattuna +3,5 %. Vastuulliset yritykset tuottivat noin prosenttiyksikön paremmin kuin laaja markkina.

Tyylimielessä myös laatuyritykset pärjäsivät kokonaismarkkinaa paremmin, kun taas pienyhtiöt jäivät jälkeen yleisestä markkinakehityksestä.

Osakesektoreista kuukauden parhaat tuotot antoivat hyödykkeet (+9,5 %), teollisuus (+4,7 %) sekä rahoitus (+4,4 %). Toimialoista tuottojen häntäpäässä olivat energia (-0,5 %) sekä terveydenhuolto (+1,5 %).

Osakealueista suhteellisesti parhaiten suoriutuivat marraskuussa kehittyvät markkinat (+10,2 %) Kiinan imussa (+24,5 %). Yhdysvallat tuotti vain +1,2 % dollarin heikentymisen vuoksi. Eurooppa tuotti +6,9 %.

Lisää muita mielenkiintoisia aiheita muualta:
Junat Kartalla
Asuntomarkkinat
Kiinteistöhuolto
samsung galaxy s21 ultra
Samsung XCover 5
Sähköpotkulauta vuokraus
Kryptovaluutat
Kasinot suomi
Suositut koirarodut
Google Pay maksaminen
Kapselikahvit
Pikakahvi
Affiliate markkinointi
Professional Esports
Lohjan kuntavaalit
Nettibingo
Talviloma Helsinki
Internet historia
Sijoitusasuntolaina
Sijoitusasunto

Trackbacks & Pings

  • Kiina kiristää rahahanojaan, mikä ajaa kehittyvät maat entistä ahtaammalle - Sijoitusasiantuntijat.fi :

    […] Kehittyvät markkinat ovat taloudellisia markkinoita, jotka ovat vielä kehitysvaiheessa tai joissa taloudellinen ja infrastruktuurinen kehitys on edelleen kesken. Nämä markkinat sijaitsevat yleensä taloudellisesti kehittyvissä maissa, jotka eivät vielä ole saavuttaneet teollisuusmaiden tasoa. Kehittyvät markkinat voivat sisältää useita eri alueita maailmassa, kuten Latinalaisen Amerikan, Aasian, Afrikan ja Itä-Euroopan markkinat. […]

    1 year ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *