Kryptosijoittaminen taantuman aikaan
Osakemarkkinat ovat heilahdelleet laskusuuntaisesti koronapandemian ja sodan myötä. Sijoittajien keskuudessa on jo pidempään vallinnut epätietoisuus siitä, mihin suuntaan osakemarkkinat ovat menossa. Monien osakkeiden arvo on romahtanut lyhyessä ajassa. Rahan ostovoiman heikentyminen, eli inflaatio, on tuonut epävarmuutta osakemarkkinoille. Keskuspankit ovat nostaneet korkojaan. Varojen sijoittaminen nähdään silti edelleen huomattavasti viisaampana vaihtoehtona, kuin niiden hautominen pankkitilillä, josta inflaatio niitä väistämättä nyt syö. Pitkän aikavälin sijoittaminen, ja korkoa korolle -ilmiön hyödyntäminen auttavat sijoittajaa turvaamaan omaisuutensa, vaikka taantuma koetteleekin yhteiskuntaamme. Parhaiten menestyvät ne sijoitukset, joiden kurssin nousu on korkeampaa kuin inflaation.
SIJOITTAMINEN TAANTUMAN AIKANA
Taantuman aikana työttömyys lisääntyy ja korot nousevat. Korkojen nousun seurauksena myös tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat, jolloin kuluttajalle jää vähemmän rahaa säästöön. Sijoittaminen taantuman aikaan, voi silti olla kannattavaa, kunhan muistaa huolehtia, että ylimääräistä rahaa sijoituksiin on käytettävissä. On myös osattava varautua siihen, että sijoitusten arvon romahtamisen riski on huomattavasti suurentunut.
Taantuman aikana voi sijoittaja tehdä hyviäkin ostoja salkkuunsa. Taantuman mukanaan tuoma epävarmuus luo myös mahdollisuuden runsasiin tuottoihin. Sijoittajan on mahdollista tehdä nyt edullisia ostoja, jotka pitkällä aikavälillä voivat kääntyä hyvinkin tuottoisiksi. Ei pidä unohtaa, että moni vahva ja menestynyt yritys on jatkanut menestystään taantuman jälkeen entistäkin vahvempana.
KRYPTOT SIETÄVÄT HYVIN INFLAATIOTA
Kryptovaluutat ovat kasvattaneet suosiotaan. Kryptovaluutan arvo määräytyy pitkälti kysynnän ja tarjonnan mukaan, jonka vuoksi sen arvo voi vaihdella paljon. Myös kryptovaluutan kokonaismäärä, sekä valuutan kierrossa oleva määrä, vaikuttavat sen arvoon.
Kryptovaluutat kuten esimerkiksi Bitcoin, on tehty hyvin inflaatiota sietäväksi. Toisin kuin tavallista valuuttaa, Bitcoineja ei ole mahdollista louhia kiertoon sovittua 21 miljoonan yksikön määrää enempää. Bitcoinit eivät myöskään ole minkään yksittäisen tahon hallitsemia, eli ne eivät kulje keskuspankkien kautta, joten tavallinen rahapolitiikka ei koske niitä.
Bitcoinit on luotu ehkäisemään inflaatiota niin, että jokaisen lohkoketjun sisään on ohjelmoitu puoliintuminen aina 210 000 lohkon välein. Keskimäärin Bitcoinin puoliintumiseen kuluu aikaa noin neljä vuotta, minkä vuoksi Bitcoin on hyvin vastustuskykyinen inflaatiolle. Bitcoinin neljän vuoden välein pienentyvä tarjonta, onkin alkanut houkuttaa yhä useampia sijoittajia. Kaiken tämän johdosta Bitcoinia onkin alettu kutsua digitaaliseksi kullaksi.
Osa sijoittajista kuitenkin pitää kryptovaluuttoja hyvin turvattomana sijoituskohteena juuri niiden äärimmäisen korkean volatiliteetin, eli hintavaihtelun vuoksi. Myös bitcoin-kasinot ovat hyvä esimerkki siitä, että pelitilillä olevan valuutan arvon äkillinen lasku, voi aiheuttaa pelaajassa epäluottamusta.
VUOSI 2022 ON KOETELLUT KRYPTOSIJOITTAJIA
Vaikka kryptovaluutat on luotu hyvin inflaatiota kestäviksi, kryptosijoittamisen uskottavuutta on koeteltu viimeisen vuoden aikana monella tapaa. Viimetalvinen, ken ties kryptovaluutan historian suurin katastrofi, Terra Luna -kryptovaluutan romahtaminen, johti useiden kryptovaluuttarahastoiden sekä -yritysten konkurssiin. Terra Lunaa pidettiin vakaavaluuttana, joten sen arvon täysi romahtaminen oli sijoittajille suuri yllätys. Moni sijoittaja menetti rahojensa lisäksi myös luottamuksensa kryptosijoittamiseen.
Marraskuussa tapahtunut FTX-pörssin kaatuminen koetteli myös kovalla kädellä kryptosijoittajia. Maailman suurimpien pörssien joukkoon kuuluneen FTX-pörssin asiakkaita oli ohjattu tallentamaan rahansa Alameda Researchin alaisuudessa olevan North Dimensionin kautta. Todellisuudessa yhtiön kautta tallennetut rahat päätyivätkin Alameda Researchille, joka käytti rahat omiin ostoihinsa. Alameda Reseachin perustaja ja FTX-pörssin johtaja Sam Bankman-Fried käytti kyseisiä varoja häikäilemättömästi myös omiin liiketoimiinsa. Rikostutkinta Bankman-Friedin ja hänen liikekumppaniensa toimista on parhaillaan käynnissä.
Kryptovaluuttoihin sijoittaessa kannattaa ottaa siis huomioon, että sijoittaminen on hyvin riskialtista. Kryptosijoittamisen joukossa esiintyy muun muassa manipulaatiota ja esimerkiksi digitaalisen valuutan vaihdannassa ja säilytyksessä piilee riski huijaukselle tai hakkeroinnille. Myöskään lainsäädäntö ei kykene takaamaan kryptovaluutalle samankaltaista turvaa kuin tavalliselle valuutalle. Etenkin näin taantuman aikaan, kryptovaluuttoihin sijoittaessa on hyvä miettiä, onko valmis ottamaan näin suuria riskejä.
Muuta luettavaa muualta
Tulevaisuuden internet eli 5G
Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.
Eetu “Eedspeaks” Pesonen
Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanavallaan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa.
Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?
Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.