Jo vuoden pysähdyksissä ollut asuntokauppa tarvitsee kiireellisiä tukitoimia

Inflaation ja korkojen nousun aiheuttama asuntokaupan ahdinko on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Asuntokaupan päädraivereiden eli korkotason, kuluttajien luottamuksen ja työllisyyden ei odoteta muuttuvan asunnon ostoa tai vaihtoa suunnittelevien kotitalouksien kannalta parempaan asentoon lähitulevaisuudessa. Ala tarvitsee elpyäkseen tehokkaita ja ripeitä tukitoimia.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ehdottaa asuntokaupan nopeaan elvyttämiseen ratkaisuksi asuntolainan korkojen verovähennysoikeuden palauttamista ja varainsiirtoveron poistamista määräajaksi.

– Asuntokauppa on ollut Suomessa lähes täysin pysähdyksissä nyt vuoden, eikä selkeää muutosta parempaan ole valitettavasti vieläkään näköpiirissä. Vaikka korkojen nousu on nyt todennäköisesti pysähtynyt ja inflaatio tulee koko ajan alaspäin, Suomi on ajautunut samaan aikaan talouden taantumaan., sanoo Rantanen. – Suomen Pankin ennusteen mukaan taantuma voi myös kestää pidempään kuin aiemmin on arvioitu. Tällä on merkittävää vaikutusta asuntokaupan päädraivereihin eli siihen, lähteekö asuntokauppa virkoamaan Suomessa.

– Asuntokaupan päädraiverit eli korkotaso, kuluttajien luottamus ja työllisyys eivät ole valitettavasti kovin hyvässä asennossa asuntokaupan vilkastumista ajatellen. Asuntolainojen keskikorot ovat nousseet hyvin nopeassa ajassa yli neljään prosenttiin, eikä korkojen odoteta laskevan ennen vuotta 2025. Kuluttajien luottamus on yhä matalalla tasolla, ja taantuman seurauksena työllisyysnäkymät ovat heikentyneet.

– Asuntokauppa tarvitsee nyt kahdesta syystä tukitoimia noustakseen syvästä kuopasta ja elpyäkseen. Kotitalouksien tarve ostaa tai vaihtaa kotia ei ole vuoden aikana kadonnut mihinkään. Ratkaisuja on jouduttu siirtämään asuntomarkkinoiden epävarmuustekijöiden takia todella pitkään, ja se aiheuttaa nyt monille isoja haasteita. Ihmiset eivät voi siirtää asumiseen liittyviä tarpeitaan loputtomiin.

– Toisekseen alan toimijat ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa todella paljon. Monet ovat joutuneet lyömään hanskat tiskiin ja vaihtamaan alaa. Provisiopalkalla työtä tekevien kiinteistönvälittäjien ansiot ovat romahtaneet, ja tällä hetkellä alan yritykset käyvät rajua selviytymistaistelua. Toista yhtä hiljaista vuotta alan yritykset eivät enää kestä. Se on realismia, painottaa Rantanen.

Asuntolainan korkojen verovähennysoikeus takaisin ja varainsiirtovero pois määräajaksi – kaksi tehokasta keinoa asuntokaupan tueksi

– Tässä tilanteessa, kun asuntolainojen korot sekä kaikki muutkin asumisen ja elämisen kustannukset ovat nousseet merkittävästi hyvin lyhyessä ajassa, korkojen verovähennysoikeuden palauttaminen määräajaksi olisi varmasti erittäin toimiva ja tehokas keino saada vauhtia asuntokauppaan. Kun palkasta jää enemmän käteen, uskaltavat ihmiset alkaa tehdä ratkaisuja asunnon ostamiseen ja vaihtamiseen liittyen, uskoo Rantanen.

– Toinen takuuvarmasti asuntokauppaa vilkastuttava tukitoimi olisi varainsiirtoveron poistaminen määräajaksi. Varainsiirtoveron suuruus on sen verran merkittävä sekä asunto- että kiinteistökaupassa, että tiukassa taloudellisessa tilanteessa se varmasti jarruttaa kodin ostamista ja vaihtamista. Jos varainsiirtovero poistettaisiin edes määräajaksi, ihmiset voisivat käyttää tuhansia euroja enemmän asunnon hankintaan.

– Päätöksiä tarvitaan nyt pikaisesti ja ne tulisi saattaa voimaan takautuvasti. Tämä on tärkeää. Jos asuntolainan korkovähennysoikeus ja/tai varainsiirtovero poistettaisiin määräajaksi vuodenvaihteesta alkaen, se tarkoittaisi sitä, että asuntokauppa pysähtyisi totaalisesti siihen asti. Näinhän kävi muutamia vuosia sitten autoveropäätöksen kanssa. Samaa mokaa ei saa nyt tehdä, painottaa Rantanen.

– Varainsiirtovero on muinaisjäänne asuntokaupassa. Pidemmän aikavälin tavoite tulisikin olla sen poistaminen kokonaan. Ei ole oikeudenmukaista, että asunnon ja kiinteistön ostajaa kohdellaan verotuksellisesti eriarvoisesti. En ymmärrä, miksi kiinteistön ostaja joutuu maksamaan kaksi prosenttia enemmän veroa ostaessaan uuden kodin perheelleen.

– Varainsiirtoveron poisto ja korkojen verovähennysoikeuden palauttaminen buustaisivat myös jäissä olevaa rakentamista. Rakennusteollisuus on itsekin ehdottanut rakentamisen tukemiseen korkojen verovähennysoikeuden palauttamista, sanoo Rantanen. – Tärkeintä on, että tukiratkaisuja saataisiin mahdollisimman nopeasti tehtyä nyt, kun hätä on suurinta. Nämä tukipäätökset helpottaisivat kotitalouksien tilannetta ja kiinteistönvälitysalaamme. Ne myös auttaisivat kysynnän pitkään jatkuneen patoutuman järkevässä purkamisessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *